Scroll Top

Zašto je važna optimizacija sajta za Google pretraživač?

Optimizacija sajta za Google prvi je korak ka uspešnom poslovanju i napredovanju vaše veb stranice. Optimizacija sajta za pretraživač značajno će unaprediti rangiranje i vidljivost vašeg sajta, dok ćete istovremeno poboljšati poslovanje firme.

Šta predstavlja optimizacija sajta za Google?

Optimizacija sajta za Google jedna je od najboljih marketinških tehnika za unapređenje posećenosti sajta i njegove pozicije na Google-u.

Ova tehnika koristi različite metode i strategije kako bi se veb stranica i sadržaj sajta našli među prvim stranama na određenim pretraživačima, od kojih je najvažniji Google.

Razna istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko godina govore nam da više od 90 procenata ljudi nikada ne „gugla“ dalje od prve stranice na pretraživaču, a više od polovine ispitanika ne pretražuje dalje od druge stranice.

Dakle, ukoliko želite da vaš vebsajt bude vidljiv, od presudnog je značaja da se on nađe na prvim stranicama Google-a.

Prednost optimizacije sajtova jeste ta što doprinosi boljoj vidljivosti i većoj posećenosti sajta. Što je veći saobraćaj ka sajtu, to će profit brže rasti.

Optimizacija sajta za Google doprinosi i boljoj preglednosti samog sajta. Ukoliko je vaš sajt SEO (Search Engine Optimization) optimizovan, on će odmah na prvi pogled izgledati preglednije i urednije.

Optimizacija sajta za Google

Naravno, nije dovoljno biti prvi na Google-u. Važno je imati sajt koji je uređen profesionalno i na kojem će se posetioci što duže zadržavati.

Krucijalni elementi optimizacije sajta

Ovu značajnu marketinšku alatku i tehniku čini nekoliko važnih elemenata:

  • Ključne reči/ fraze – Predstavljaju odličan način i put da Internet i Google korisnici stignu do vašeg sajta, stranice ili sadržaja koji plasirate. Ključne reči ili fraze moraju biti one koje se najčešće „guglaju“ odnosno istražuju na Google-u. SEO eksperti odlično znaju koje fokusne ključne reči bi trebalo koristiti kako bi se postigla maksimalna vidljivost sajta. Takođe, koriste se za optimizovanje naslova, URL adresa i ostalih on-page SEO elemenata.
  • Sadržaj / Content Optimizacija sajta za Google ne bi imala nikakvog smisla bez kvalitetnog i profesionalnog sadržaja koji plasirate. Pod ovim mislimo na blogove, fotografije, video snimke, informativne tekstove, sadržaj za društvene mreže i ostalo. Sadržaj odnosno content vašeg sajta mora biti informativan i u skladu sa onim što plasirate. Ujedno, treba da bude i interesantan i zabavan kako bi privukao pažnju što većeg broja ljudi.
  • Građenje linkova – Visoko rangiranje vašeg sajta praktično je nemoguće bez građenja spoljašnjih (eksternih) linkova ka najposećenijim sajtovima. Postojanje i građenje ovakvih linkova je neophodno iz razloga što će vas Google algoritmi brže prepoznati kao reprezentativan i sajt visokog kvaliteta. Samim tim, vaša pozicija na pretraživaču će porasti. U današnjem off page SEO-u koriste se različiti načini građenja linkova – preko saradnji sa drugim blogovima / veb stranicama, do linkovanja društvenih mreža značajnih influencer-a.
  • Marketing – Postoje i drugi, neorganski elementi optimizacije sajta za Google. To su takozovane Google AdWords kampanje – plaćeno oglašavanje radi postizanja bolje vidljivosti sajta. Iako ono ne mora biti deo SEO, svakako doprinosi poboljšanju vašeg poslovanja.

Optimizacija sajta za Google i građenje vizuelnog identiteta

Pored toga što optimizacija sajta za Google služi za bolje rangiranje, veću posećenost sajta i povećanje biznisa, ona je odličan način za izgradnju vizuelnog identiteta. Građenje vizuelnog identiteta je ono što vas čini jedinstvenim na tržištu.

Optimizacija sajta za Google

Optimizacija sajta je pravi način da postignete jak i upečatljiv vizuelni identitet i time poboljšate poziciju na Google pretraživaču.

Ovaj pretraživač koristi algoritme koji se neprestano menjaju, ali ono što ostaje isto jeste da će uvek prepoznati kvalitet i takav sadržaj plasirati na prvim stranicama. Zato želite profesionalan sadržaj visokog kvaliteta koji stvara snažan vizuelni identitet.

Samim tim, optimizacija sajta za Google ostaje neprikosnovena marketinška strategija stvaranja prepoznatljivog brenda, jačanja vizuelnog identiteta, povezivanja sa mogućim korisnicima vaših usluga i povećavanja saobraćaja ka vašem sajtu na prirodan, organski način.

Optimizacija sajta za Google pretraživač je pravi, najsigurniji i najbolji put ka održavanju i širenju biznisa kojim se bavite.

Related Posts

Leave a comment